Ograniczono nam spotkania i zabawy, ale… nikt nic nie mówił o gotowaniu i pieczeniu! W tym roku z tylu rzeczy musieliśmy zrezygnować, więc najwyższy czas to sobie zrekompensować. Niespożytkowaną energię możemy przelać na kuchenną twórczość, dlatego jak nigdy te święta prawdopodobnie będą jeszcze obfitsze w Wasze ulubione przysmaki, przystawki oraz wszelkiego rodzaju słodkości. W dzisiejszym artykule czekają na Was pomysły na pyszne świąteczne potrawy dla zwolenników tradycyjnych smaków, wegetarian oraz tych, którzy starają się jeść zdrowo. Chcesz w końcu nauczyć się zaplatać chałkę? Upiec apetycznie wyglądające i mięciutkie pierniczki? Albo przygotować wersję fit swoich ulubionych specjałów świątecznych? Jeśli tak, to zapraszamy do lektury.
Żeby pierniczki były miękkie
Jak zostało to powiedziane w jednej z książek dla dzieci: „Nie wiem, kiedy święta zaczynają się gdzie indziej, ale dla nas, dzieci z Bullerbyn, Gwiazdka zaczyna się już tego dnia, kiedy pieczemy pierniki”. I nie można się z tym nie zgodzić, bo takie miodowe pyszności w kształcie choinek, gwiazdek czy dzwoneczków są nieodzownym zwiastunem nadchodzących świąt. Jeśli rok w rok obiecujesz sobie, że w końcu opracujesz sposób na to, żeby Twoje świąteczne ciasteczka nie były twarde jak zaschnięta zaprawa budowlana, przychodzimy Ci z pomocą! Tutaj znajdziesz przepis na miękkie świąteczne pierniczki, które nie muszą odwilgnąć, a przy pieczeniu zachowają swój kształt:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
- 140 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj mokre i całość wyrabiaj do uzyskania sprężystego ciasta. Włóż je do lodówki i pozostaw na noc. Piekarnik rozgrzej do 160 °C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wykrój pierniczki i piecz je przez 8-10 minut. Gdy będą jeszcze ciepłe, posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Ciasteczka zawsze wyglądają lepiej, gdy są ozdobione. Najczęściej używa się białego lukru, ale możesz też spróbować wyczarować coś ciekawego z polewy czekoladowej i migdałów.
Chałka - jak ją zapleść?
Zapomnij o czerstwym i przearomatyzowanym słodkim pieczywie z supermarketu, które z prawdziwą domową chałką ma niewiele wspólnego. Przecież możesz upiec swoją, maślaną, ze smakowitymi migdałami i rodzynkami. Więc jak, podejmiesz to wyzwanie?
Przepis:
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki do wypieków drożdżowych
- 70 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 35 g posiekanych płatków migdałowych
- 35 g rodzynek
- 20 g świeżych drożdży
- 115 ml letniego mleka
- 1 jajko i roztrzepane jajko do posmarowania
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka starta z 1 cytryny
- płatki migdałów do posypania
- 4 g soli
Obie mąki wymieszaj w misce, a na środku uformuj wgłębienie. Wlej do niego 2/3 mleka i dodaj rozdrobnione drożdże. Stopniowo do płynnego środka wmieszaj mąkę aż do uzyskania mokrego ciasta, które następnie odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
W rondelku rozpuść masło. Do miski z ciastem dodaj resztę mleka, rozpuszczone masło, cukier, sól, skórkę z cytryny oraz roztrzepane jajko. Wyrób gładkie ciasto i dodaj rodzynki oraz migdały. Z ciasta uformuj 6 wałeczków i zapleć je razem. Pozostaw je jeszcze przez godzinę na blasze, żeby ponownie wyrosło. Chałkę piecz przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C.
Prawdziwy świąteczny grzaniec
Po powrocie do domu z długiego zimowego spaceru najlepiej rozgrzeje Cię świąteczny grzaniec. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Przede wszystkim zaopatrz się w czerwone wino (oczywiście nie musi to być żadne Gran Reserva), sok pomarańczowy lub pomarańcza, cynamon, goździki, cukier i rum. Wszystko to podgrzej, ale uważaj, żeby się nie zagotowało! Do szklanek możesz jeszcze dodać migdały, rodzynki lub swoje ulubione owoce w syropie.
Karp z sałatką czy bez?
Tradycyjny smażony karp w wieczór wigilijny gości na naszych stołach już od początku XIX wieku. W ostatnich latach coraz częściej świąteczne menu wzbogaca się o nieco „szlachetniejsze” gatunki, jak na przykład łosoś, sandacz albo świeży tuńczyk. W tym roku możesz spróbować czegoś innego, poznać nowe smaki i pozwolić sobie na odrobinę ekstrawagancji w doborze świątecznych ryb.
Jeśli na Twoim stole rok w rok w czasie świąt gości sałatka ziemniaczana i nie zamierzasz rezygnować z tej pysznej bomby kalorycznej, możesz ją lekko zmodyfikować. Zamiast majonezu spróbuj użyć kwaśnej śmietany lub żółtek utartych z oliwą z oliwek. Ciekawie smakuje też, gdy doda się łyżeczkę musztardy.
Zamiast kapusty z grzybami
W tym roku dla odmiany możesz spróbować tradycyjnego dania naszych czeskich sąsiadów, które jest nie tylko smaczne, ale też wegetariańskie. Poznaj więc grzybowego kubę! Użyj suszonych lub mrożonych grzybów albo poświęć swoje zbiory z jesiennych spacerów po lesie. 3 garście grzybów przez pół godziny mocz w mleku, następnie gotuj przez 5 minut i odcedź. Opłucz 300 g kaszy jęczmiennej. Tłuszcz (masło lub olej) rozpuść w garnku i podsmaż kaszę. Dolej wody i gotuj kaszę aż do momentu, gdy stanie się miękka. Na patelni podsmaż cebulkę, dodaj grzyby, kmin i podduś. Zawartość patelni wymieszaj z kaszą, dodaj czosnek, majeranek, sól oraz pieprz. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Zdrowe świąteczne przysmaki
Lubisz podjadać, ale nie chcesz w święta wzbogacić się o kilka zbędnych kilogramów? Spróbuj wybierać mniej tuczące łakocie. Pofolguj sobie na przykład przy paterze z pełnoziarnistymi waniliowymi rogalikami, ciastem marchewkowym, pierniczkami owsianymi i wszelkiego rodzaju wypiekami z mąki orkiszowej. Bez jakichkolwiek ograniczeń możesz też sięgać po suszone owoce oraz orzechy.
Mamy nadzieję, że dzisiejsze przepisy były dla Ciebie inspiracją. Życzymy więc rozpływających się w ustach potraw i oczywiście Wesołych Świąt!
Kategorie
Polecane artykuły
"Daj dziewczynie odpowiednie buty, a podbije świat!" Marilyn Monroe